fbpx

Uncategorized @bg

Blog

Marketing capabilities

Beyond marketing

Голямата дума на 2019 – АВТЕНТИЧНОСТ

Използвам думата „автентичност“ в маркетинга още от 2003 година, когато работих като бранд мениджър за световна марка и снимах първата си реклама за шампоан. За да направим кадър от около 3 секунди с развяваща се коса, снимахме половин ден, платихме петцифрени суми за фризьор и стилист. За да може косата да изглежда възможно „най-автентично“ в рекламата.

Автентичност за мен е голямата тренд дума в маркетинга за 2019, но вече в нейния по-буквален смисъл – всичко, което представяме като бранд да е възможно най-истинско.

Ако не следваме този тренд рискуваме да загубим клиентите си.

Според изследване на Cohn & Wolf в САЩ:
• 75% от респондентите заявяват, че „марките и компаниите имат проблем с липса на доверие от страна на потребителите“ и
• 90% от респондентите биха подкрепили марки, които са /или изглеждат/ автентични.

Представям ви 5 начина, по които можете да бъдете по-автентични в своя бизнес и маркетинг, независимо колко е голям той.

1. Създавайте стойностно съдържание

Всички ние като /потенциални/ клиенти на различни марки сме подложени на техните рекламни кампании. Често в работата си съм категоризирала тези кампании като „шум“, което носи негативен смисъл на създаване на нещо без особенна стойност.

Създавайте вашия контент да не допринася към този шум, а да изпъква над него.

Най-лесно вашият контент да изпъкне над шума е като забавлявате или поднасяте нова, интересна, стойностна информация.

И този контент трябва автентично да е свързан с вашата марка, а да не стои изкуствено създаден.

Защото днес всеки създаден контент, за да достигне до вашите /потенциални/ клиенти или трябва да си платите или да го направите толкова добър, че бъде споделян от клиентите ви.

Органичният reach* във Facebook е под 1%, в Instagram вече е под 10%. Затова винаги препоръчвам на клиентите си – по-малко съдържание, но по-стойностно. Запитайте се – бихте ли платили тази статия, видео, снимка да достигне до вашите клиенти. Ако отговорът е да – създавайте я.

Един пример как две марки създадоха съдържание, за да се възползват от финалния сезон на „Игра на тронове“. Ikea създават диспей в магазина, който прави асоциация с известния трон, без да го споменава директно. Дисплеят е свързван с бранда автентично и носи голяма доза хумор, защото всички ние сме седяли на този трон. Качеството на идеята и доброто изпълнение вдигат органичният reach* на снимката на дисплея в социалните мрежи и нейното допълнително споделяне.

За сравнение – тронът на Sensodyne /фен съм на марката, но трябва да се учим от грешките ?/ стои много изкуствено, няма никаква връзка със самата марка и остава впечатление на нещо бързо и евтино – които не са качества, които марката би искала да свързва със себе си.

2. Махнете филтрите (поне понякога)

Бързият растеж на Instagram се дължи на голяма степен на супер красивите снимки, които потребителите качваха в платформата. Тези снимки бяха доста обработени, често с използването на много различни филтри.

Сега обаче трендът е различен. Потребителите вече изискват максимална прозрачност. Това се доказва от феноменалният успех на формата на Stories – над 500 милиона потребители използват Instagram Stories днес, сравнено с 150 милиона само преди две години.

На емоционално ниво потребителите искат да видят това, което е истинско и възможно, а не недостижимо. Че не всички селфита са направени с перфектна светлина и под перфектния ъгъл. Или че ястието, сготвено от мен, ще изглежда като снимката от рецептата.

Това не означава да престанем да създаваме красиво, полирано, ретуширано съдържание – снимки и видеа. Всички ние като потребители имаме нужда от доза мечтана красота в ежедневието. Но означава да сме честни – когато сме на дивана вкъщи, за да гледаме филм, не сме с грим и под перфектното осветление.

Picture1

3. Разкрийте себе си

Хората се свързват с хора – този тренд не е нов, но е много силен през последните няколко години. Потребителите искат да видят кой стои зад бранда и зад компанията. Това ви дава страхотна възможност да изградите лична връзка с клиентите си. Някои идеи как можете да направите това:

Възползвайте се от социалните мрежи – Stories и Live Video. Запишете нещо, случващо се реално, и го покажете на клиентите си. С едно на ум – все пак да създава някаква стойност, а да не е просто шум.

Разкажете вашата история – можете да разкажете историята на създаването на компанията, или вашата лична история защо сте започнали този бизнес.

Или просто разказвайте истории – как ви е дошла идеята за новия продукт, какво сте научили от някоя грешка, как сте наели първия си служител – има буквално безброи истории, които можете да разкажете.

Покажете как наистина отстоявате принципите си – всяка компания и бранд имат принципи, зад които стоят. Но те не трябва да са само красиви думи за пред клиените – покажете как ги отстоявате. Когато работих за Coca-Cola – един маркетинг директор казваше – „Не можем да казваме, че Coca-Cola вдъхновява щастливи мигове, ако нашите служители не са щастливи.“

Позволете на клиентите си да надникнат зад кулисите – или behind-the-scene – как работите, как служителите ви се забавляват, как произвеждате продуктите си.

4. Покажете истинската употреба на вашия продукт/услуга

Вашите бъдещи клиенти със сигурност вярват повече на клиентите ви, отколкото на вас. Различни изследвания показват, че над 92% от клиентите ви ще повярват повече на съдържание, създадено от вашите потребители/клиенти, отколкото на вашите рекламни послания.

Превърнете вашите клиенти в инфлуенсъри и покажете как те използват вашия продукт. Някои начини да направите това:

Покажете истинска употреба – например българският бранд Ateliani често показва в социалните мрежи свои клиенти, облечени с дрехите на бранда, като не забравя да сложи и линк към закупуването на продукта.

Поискайте обратна връзка от клиентите си. От една страна така показвате на сегашните си клиенти, че тяхното мнение е важно за вас. И използвате тази обратна връзка като testimonials и оценка на продуктите; в създадено от вас съдържание – например блог пост; или като доказателство за автентичността на вашите рекламни послания – на уебсайта, в рекламни материали и социалните мрежи.

И показвайте как вие и вашите служители използвате продуктите ви. Лично аз като потребител никога не бих купила продукт, ако служителите в тази фирма не го ползват.

5. Подбирайте правилно инфлуенсърите, с които работите

Това ми е любима тема, която ще развия в отделни статии. Тук искам само да кажа – ако работите с инфлуенсъри – моля избирайте такива, с които връзката ви ще е автентична. Или простичко казано – те наистина използват или биха използвали продуктите ви.

В заключение:
В тази статия събрах пет начина да бъдете по-автентични в бизнеса и маркетинга си. Те не зависят от големината на бизнеса ви или от бюджета за маркетинг. Автентичността е маркетинг инструмент и трябва да бъде част от цялостната ви маркетинг стратегия. Ако имате нужда от помощ за изготвянето на вашата маркетинг стратегия – свържете се с нас за опознавателна среща.

–––––––––––––––––––––––––––––––––––––––––––––
Термини, използвани в статията:
Reach – до какъв % от вашата аудитория сте достигнали