fbpx

Uncategorized @bg

Blog

Marketing capabilities

Beyond marketing

Предизвикателствата пред малкия и среден бизнес – стрес, време и пари

‚Липсата на достатъчно средства и време са основните спирачки за собствениците на малък и среден бизнес да постигнат желаните бизнес резултати. И само 1 от 5 бизнес собствениците казва, че постига желаните си бизнес резултати.Това естествено води до високи нива на стрес – 62% от попитаните предприемачи заявят, че се чувстват по-стресирани в бизнеса си спрямо 2018 година.‘

Резултатите са от изследване в САЩ, но работата ни с клиенти през последните четири години показва подобни индикации и в България. Ето защо в края на тази статия ще намерите линк към въпросник на нашето собствено проучване: „Малкият голям маркетинг“.

Както по света, така и у нас много от собствениците на малък и среден бизнес не са маркeтинг специалисти. Те имат някаква друга страст и я превръщат в бизнес. Но за да достигне идеята им до правилните клиенти, трябва да се научат поне малко на маркетинг. Това води доста често до:

  • грешки – учат се основно по метода проба-грешка,
  • пропиляно време и средства от доверяване на неподходящи за конкретната бизнес ситуация консултанти и/или фрийлансъри, и
  • стрес, че на собствениците на бизнес им се налага да се научат на неща, които не са им страст – маркетинг, продажби, бюджетиране, администрация.

И вместо да стават все по-добри в това, което ги е накарало да стартират бизнес в началото, да подобряват продуктите и услугите си и да създават нови, бизнес собствениците разпиляват времето, парите и енергията си.

Мнозинството от бизнес собствениците (58%) прекарват до 5 часа на седмица да се занимават с маркетинг и пак мнозинството (54%) инвенстират до 5% от приходите си в маркетинг.

Минавайки само в съседната графа – инвестиция в маркетинг от 6-10 часа седмично и/или 6-10% от приходите водят до по-добри бизнес резултати.

Това обаче ни връща към липсата на време и средства като основна спирачка за бизнес растеж. Лично ние твърдо вярваме, че правилната маркетинг стратегия и детайлен маркетинг план за изпълнение водят до по-фокусирано инвестиране на време и средства (според същото изследване 50% от бизнесите нямат маркетинг план).

Всичко това ни мотивира да направим подобно проучване в България. Искаме да проучим връзката между инвестицията в маркетинг (време, средства) и растежа на малкия и среден бизнес в България, за да можем да предлагаме все по-добри услуги ?

Ако сте собственик на малък и среден бизнес – моля попълнете Малкият голям маркетинг“. Много ви благодарим предварително! Въпросникът е активен до 30.09. 2019, а през октомври ще споделим резултатите.

––––––––––––––––––––––––––––––––––––

В тази статия са използвани данни от проучване на OutboundEngine –  водеща компания за автоматизиран маркетинг софтуер в САЩ.